Stil maar niet stilgezeten

Het lijkt even stil geweest rondom de herinrichting van het kasteelplein van Kasteel Amerongen. Maar niets is minder waar. Achter de schermen is er veel gebeurd. Alle officiële stukken die nodig zijn voor een vergunningaanvraag zijn beschikbaar en er ligt nu een definitief plan dat op 12 maart 2021 ter inzage is gelegd. Het ontwerp is gemaakt door landschapsarchitectenbureau Debie & Verkuijl, in samenspraak met het kasteel en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

Herinrichting in hoofdlijnen 

Het kasteelplein wordt weer een echt bomenplein met ruimte voor het parkeren van auto’s en fietsen. Kinderen van de naastgelegen school kunnen straks de noordzijde tijdens schooltijd veilig gebruiken als schoolplein. Gemotoriseerd verkeer kan daar tijdens schooltijd niet meer komen. Parkeervakken worden subtiel aangegeven en de grond wordt voorzien van halfverharding, zogenoemde ‘Achterhoeks padvast’. De Margaretha Turnorlaan zelf wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar blijft wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers.  

Hoe nu verder? 

Het ontwerpbesluit is door de gemeente met alle daarbij behorende stukken ter inzage gelegd. Deze stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug (in het Cultuurhuis aan het Kerkplein 2 in Doorn) en bij Kasteel Amerongen (in de Oranjerie, elke donderdag van 14 tot 16 uur). De stukken kunnen ook worden ingezien via de website van de gemeente of de website van Kasteel Amerongen.  

Samen werken aan de restauratie 

Initiatiefnemer voor de restauratie is Kasteel Amerongen. Het bestuur van de Stichting Kasteel Amerongen wil de historische situatie, inclusief goede condities voor bomen, zo goed mogelijk herstellen en veiligstellen voor de toekomst. De crowdfunding heeft veel positieve beweging veroorzaakt. Er is door inwoners van Amerongen een prachtig bedrag bijeengebracht. Maar we zijn er nog niet helemaal! Bijdragen zijn nog steeds belangrijk voor bekostiging van de aankleding van het plein zoals bankjes en lantaarnpalen. Doneren kan nog steeds via www.kasteelamerongen.nl

Kasteel Amerongen – Erfgoedparel op de Utrechtse Heuvelrug Kasteel Amerongen is een prachtig ‘Huis’ uit de zeventiende eeuw. Het Huis, de tuin en inventaris vormen een eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. Kasteel Amerongen heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. De bewoners speelden een belangrijke rol in de nationale en Europese geschiedenis.   Godard Adriaan van Reede (1621-1691) was een sleutelfiguur in de opstand tegen de Franse overheersing. Als vergelding werd Kasteel Amerongen in 1673 door de Fransen in brand gestoken en later door zijn vrouw Margaretha weer opgebouwd. De Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) woonde anderhalf jaar op Kasteel Amerongen en tekende hier in 1918 zijn troonsafstand. Het bureau waaraan dit gebeurde, behoort vandaag de dag nog steeds tot de collectie van het Huis.   Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen. Kasteel Amerongen bruist van de activiteiten zoals (thema)rondleidingen, seizoensfeesten, concerten, tentoonstellingen en kinderactiviteiten.   Beleef de geschiedenis van Kasteel Amerongen en kom langs!