Museum Huis Doorn organiseert i.s.m. de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) op 9 juni 2022 het symposium Upstairs / Downstairs. Het is de eerste keer dat er op deze schaal aandacht besteed wordt aan dit onderwerp in Nederland.

Sociale diversiteit in historische Nederlandse huizen

Tijdens het symposium staat de sociale diversiteit in historische Nederlandse huizen in de periode van 1850-1950 in al zijn facetten centraal. Hoe lagen de sociale verhoudingen tussen de vermogende huiseigenaren en hun hardwerkende personeelsleden? En waar werkten en woonden ze? Het contrast tussen de rijk versierde interieurs en levensstijl van de huiseigenaren en de sobere vertrekken van het personeel is vaak groot.

Een klein aantal museumhuizen en kastelen in Nederland heeft de historische personeelsvertrekken (her)ingericht. Hier wordt naast het ‘upstairs’ verhaal ook het ‘downstairs’ verhaal verteld en dat doet ieder historisch huis op zijn eigen manier. Hoe verliep het (her)inrichtingsproces; wat waren de doelstellingen, waar kwam de inspiratie vandaan en wat moest er gebeuren voordat de bezoeker uiteindelijk de wereld van het huispersoneel kon beleven?

Prominente sprekers en locatiebezoek personeelsvertrekken Huis Doorn

Met prominente gastsprekers als Paul Rem (conservator Paleis het Loo), Ileen Montijn en Barbara Henkes (historici), prikkelende locatiebezoeken aan de bijzondere recent heringerichte dienstvertrekken van Museum Huis Doorn zal het symposium een dag vol kennis en verdieping worden.

Paul Rem zal spreken over de reconstructie van de dienstvertrekken van de Nederlandse koninklijke familie op Paleis het Loo. Ileen Montijn gaat in de ‘twee werelden onder één dak’ en Barbara Henkes stelt het harde leven van huismeisjes centraal. Ook worden er lezingen gehouden door Wyke Sybesma (conservator Huis Van Gijn), Wendy Landewé (conservator Huis Doorn), Debbie Splinter (Huis Doorn en Kasteel Amerongen), Anne Veere Hoogbergen (Universiteit van Amsterdam). Eloy Koldeweij, (interieurspecialist Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) is dagvoorzitter tijdens het symposium.

Datum en locatie

Het symposium vindt plaats in Restaurant de Oranjerie op het landgoed van Museum Huis Doorn op 9 juni van 10.00-17.00 uur, en kost €25,-. Voor studenten geldt een prijs van €12,50.

Meer info en aanmelden

Huisdoorn.nl/symposium

Museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn is het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en Plaats van herinnering WOI. Recentelijk werden de personeelsvertrekken op de zolder van Huis Doorn heringericht met de originele huisraad die in het depot bewaard was gebleven.

Deze personeelsvertrekken zijn sinds juli 2021 te bezoeken via een special tour.