Een monument verduurzamen vraagt om een zorgvuldige aanpak. Joris van Voorthuizen en Anne-Marie van de Voort wisten hun monument met behoud van de monumentale waarden te verduurzamen en gaven het een nieuwe bestemming, hun ambachtelijke bakkerij Jorisbrood. Op 28 september ontvingen zij voor hun inzet om de officierspaardenstal op het voormalig defensieterrein in Ede een duurzaam nieuw leven te geven het Restauratiefonds Compliment.

In 2016 begon hun uitdaging om het pand maximaal te verduurzamen, zij hadden daarbij een scherp oog voor het behouden van de monumentale waarden. Dit ging niet altijd vanzelf, maar wrijving gaf het monument glans. Door de goede samenwerking tussen Joris en Anne-Marie, gemeente Ede, provincie Gelderland, de restauratieaannemer en de architect is een uniek pand behouden.

In het gemeentelijke monument wonen en werken Joris en Anne-Marie. De ambachtelijke bakkerij Jorisbrood is een geliefde plek voor broodliefhebbers. Van een garage in Lunteren verhuisde de bakkerij naar de oude paardenstal die al vijf jaar leegstond. De winkel, het bakkerscafé, de vergaderlocatie en woning kwamen daar erbij.

“Al vanaf de eerste kennismaking werden wij enthousiast door de bevlogenheid en het ondernemerschap van Joris en Anne-Marie. Met liefde voor het pand hebben zij dit monument op het kazerneterrein in Ede weer springlevend gemaakt. Dat verdient een compliment!”, aldus Kees-Jan Dosker, directeur Nationaal Restauratiefonds.

De liefde voor het broodbakkersvak ging gepaard met een zeer gedegen financiële voorbereiding, waarbij rekening werd gehouden met ‘mooi weer’ en ‘minder mooi weer’. De aankoop, restauratie, verduurzaming en herbestemming zijn door het Restauratiefonds gefinancierd met een lening uit het Gelders Monumentenfonds en een Monumenten-hypotheek.

Bekijk ook het interview in de taxi met Joris van Voorthuizen.

Het Nationaal Restauratiefonds reikt het compliment jaarlijks uit aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in stand houden van monumenten. In 2020 bestaat het Restauratiefonds 35 jaar en daarom reikt het Restauratiefonds in dit kroonjaar een aantal extra complimenten uit aan personen of organisaties die in de afgelopen jaren van grote betekenis zijn geweest voor het streven naar springlevende monumenten.

Over het Nationaal Restauratiefonds

Springlevende monumenten!
Elk monument vertelt een verhaal. Het geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio en maakt onze omgeving extra aantrekkelijk. Daarom wil het Restauratiefonds deze bijzondere gebouwen behouden. Daar maken we ons elke dag weer sterk voor.

Verstand van financieren
Dat doen we met een goede financiële ondersteuning vanuit verschillende fondsen. Want zonder geld zijn monumenten niet te behouden. Dus helpen we eigenaren met een financiering voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming. En we delen onze kennis.

Hart voor monumenten
Onze organisatie heeft geen winstoogmerk, maar gaat voor springlevende monumenten met maatschappelijke impact. Dat doen we al vanaf onze oprichting in 1985. Elke euro zetten we optimaal in. Daarvoor staan onze betrokken professionals dagelijks in contact met monumentbezitters, overheden en maatschappelijke fondsen. Zo werken we samen aan een effectief en succesvol monumentenbeleid. Op die manier geniet iedereen nog lang van ons prachtige erfgoed.