Molukse tuin, Tapijtmuseum en Rabatbossen winnaars Erfgoed Sterren 2021

De winnaars van Erfgoed Sterren 2021 zijn bekend. Zaterdag 19 februari kregen zij € 10.000 voor hun plan uitgereikt door gedeputeerde Roy de Witte. In de categorie ‘Sociale Kwaliteit’ mag Stichting Bersama Untuk Maranatha (BuM) met hun plan voor de Molukse tuin in Deventer zich de trotse drager van de titel Erfgoed Ster noemen. Datzelfde geldt voor het Tapijtmuseum in Genemuiden in de categorie ‘Vakmensen gezocht!’ en voor het Waterschap Vechtstromen met hun plan ‘Kats van ’t Rabat’ voor herstel van de rabatbossen (oude ontginningsbossen) in Twente in de categorie ‘Klimaatadaptatie’.

Erfgoed Sterren is een wedstrijd die mensen met initiatieven waarin erfgoed fungeert als motor voor actuele opgaven de kans geeft om 10.000 euro te winnen. De bedoeling achter de campagne is om erfgoed anders te bekijken, niet alleen als iets wat je moet beschermen, maar als iets wat je kunt inzetten voor actuele maatschappelijke doelen. Erfgoed Sterren laat met alle plannen van Overijselaars zien dat erfgoed inspireert en waarde geeft voor de toekomst.

De wedstrijd ging op 15 juni van start en tot 22 september had iedereen in Overijssel kans om mee te doen in vier categorieën: sociale kwaliteit, vakmensen gezocht!, klimaatadaptatie en energierijk erfgoed. Maar liefst 24 plannen zijn ingediend, waarvan er per categorie drie kans maakten op de titel Erfgoed Ster 2021. In elke categorie werd 1 nominatie bepaald door het publiek dat meer dan 8.000 stemmen uitbracht en 2 door een professionele vakjury. In oktober ging de jury langs bij de genomineerden en koos, nadat deze hun plan hadden gepresenteerd, een winnaar.

De jury die bestaat uit Peter Breukink voormalig directeur Stichting Oude Groninger Kerken, Henk Baas, hoofd afdeling Landschap Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Bart Buijs, directeur Het Oversticht, Zafer Aydogdu, Officer of Integration – Diversity – Emancipation Minorities bij de Gemeente Deventer, Annemarie Dubbink, adviseur plattelandsontwikkeling bij Stimuland, Elsemarie Bittink, GGD Twente, Carien ten Cate, Royal Haskoning DHV, Minke van Asperen, premaster WUR, Jephta Dullaart, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Anne de Jonge, adviseur Bouwend Nederland, Eddy Gruppen, directeur ROC Twente en Margret Brons, adviseur monumenten bij Dijkoraad Ingenieursbureau was erg enthousiast over alle plannen, in het bijzonder over de genomineerden.

“Alle genomineerde plannen voldeden aan de criteria: ze zijn origineel, financieel haalbaar en gebruiken erfgoed als motor. Het plan voor de Molukse tuin was voor ons de winnaar in de categorie ‘Sociale Kwaliteit’ omdat het heel goed laat zien hoe meerdere culturen en achtergronden bij elkaar komen en nieuwe verbindingen vormen. Het plan ‘Kats van ’t Rabat was erg overtuigend en inspirerend en heeft als het straks gerealiseerd is grote impact. Het Tapijtmuseum blonk uit omdat het duidelijke cross-over heeft tussen kunstenaars en vaklieden. En een mooi voorbeeld is van hoe vernieuwing en tradities samen komen,” aldus de jury.

De provincie Overijssel is niet alleen financier van Erfgoed Sterren maar is tevens een belangrijke verbindende schakel. Roy de Witte, gedeputeerde provincie Overijssel: “Wat ik heel sterk vind in dit soort projecten is dat mensen en opgaves bij elkaar gebracht worden, daarin investeert de provincie graag.”

De winnaars laten weten trots en blij te zijn met hun titel en het geld voor hun plan.

Alle plannen, ook de niet genomineerde, krijgen ondersteuning bij de verdere realisatie door Het Oversticht, Kennispoort en externe coaches.

Meer informatie over Erfgoed Sterren en de plannen is te vinden op: www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren