19 april jl. lanceerde het Nationaal Glasmuseum een fotoproject in het kader van de nieuwe tentoonstelling Glas In Zicht – Glas in de Architectuur 1850 tot heden. Om meer bewustzijn van en waardering voor de schoonheid en historische waarde van glas in de architectuur op te wekken, nodigt het museum het publiek uit om deel te nemen aan dit fotoproject, waarbij zoveel mogelijk waardevol vlakglas wordt vastgelegd. Honderden groepsleden maakten en deelden al prachtige foto’s van glas in architectuur door heel Nederland; er werd omgefietst en met een frisse blik gekeken naar bekende gebouwen en straten. Mensen ontdekten prachtige kunstwerken waar ze jarenlang overheen keken.


In de woorden van een deelneemster:
“In plaats van op de automatische piloot naar het werk te fietsen, kijk ik nu vol belangstelling om me heen. En ik zie ook op de route die ik al maanden rij, telkens nieuwe dingen”


Omdat het project zoveel moois en enthousiasme heeft opgeleverd wordt het met tien dagen verlengd. Op deze manier hoopt het museum nog meer bijzonder vlakglas in kaart te brengen – en nog meer mensen het in hun eigen omgeving te laten ontdekken.
Deelnemers ontvangen de komende tien dagen nieuwe inspirerende fotografie-opdrachten om vlakglas in architectuur vast te leggen en te delen. Meedoen kan nog steeds: mensen kunnen zich voor de nieuwe opdrachten aanmelden via: https://www.nationaalglasmuseum.nl/glasmuseum/glasinzicht

De tentoonstelling Glas In Zicht – Glas in de Architectuur belicht het ‘alledaags’ decoratief glas in kozijnen, deuren en ramen, evenals het zgn. ‘bouwglas’ in Nederland. Voor het eerst wordt over dit soort glas een tentoonstelling georganiseerd voor een breed publiek.
Diverse decoratietechnieken vanaf 1850 komen aan bod, met authentieke objecten, tekeningen, foto’s en films. Gebrandschilderd glas, glas in lood, geëtst glas, gebogen glas, mousselineglas, maar ook zeefdrukken en glas in beton passeren de revue. Schitterend werk van bijvoorbeeld Theo Van Doesberg, A.D. Copier en hedendaagse kunstenaars als Titia Felderhof, Liesbeth Boon, Marieke Peters en Arnout Visser. Met workshops, wandelingen en een fotoproject wil het Nationaal Glasmuseum de ogen openen voor de schoonheid en variatie van glas in architectuur in de eigen leefomgeving, in huis en om de hoek.

Doel van het fotoproject is om, naast het genereren van meer belangstelling voor gedecoreerd glas in Nederlandse gebouwen, tevens de diversiteit en hoeveelheid ervan te tonen én het behoud te stimuleren. Historisch glas, bijvoorbeeld glas in lood, is in het verleden regelmatig uit woningen en openbare gebouwen verwijderd door het opkomen van nieuwe stijlen en trends in de woon- en werkcultuur.

Het Nationaal Glasmuseum wil daarom dit vaak ‘verborgen’ erfgoed in Nederland aan het licht brengen, om te voorkomen dat het ongemerkt verdwijnt. De hulp van het publiek wordt via #GlasInZicht ingeroepen.
Meer informatie over fotoproject, workshops en lezingen is te vinden op de website via www.nationaalglasmuseum.nl/glasinzicht