Muntmeester Stephan Satijn heeft vandaag bij Rijksmuseum
Muiderslot het ontwerp van de nieuwste Zilveren Dukaat van 2020 onthuld.

Het Noord-Hollandse kasteel wordt afgebeeld op de voorzijde van een uitgifte in de serie ‘Nederlandse kastelen’. De Zilveren Dukaat is direct in de verkoop gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.


Rijksmuseum Muiderslot
Vandaag is het ontwerp van de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Muiderslot’ feestelijk onthuld door muntmeester Stephan Satijn in het bijzijn van directeur Annemarie den Dekker. Sinds de bouw van het kasteel in 1285 is het door de jaren heen afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt,
herbouwd en opgeknapt. Het Muiderslot is sinds 1878 een rijksmuseum.

Tegenwoordig is het één van de beroemdste kastelen van Nederland. Bovendien staat het Muiderslot bekend om de vele publieksactiviteiten die er plaatsvinden. Zo zijn er deze week Halloween tours en is het kasteel in november weer het vaste logeeradres van Sinterklaas.

Kijk voor meer informatie op www.muiderslot.nl/agenda.

Rijksmuseum Muiderslot is het laatste kasteel dat in 2020 verschijnt in de nieuwe serie ‘Nederlandse kastelen’ van de Koninklijke Nederlandse Munt. In de verzamelaarsserie zal uit elke Nederlandse provincie één kasteel vereeuwigd worden op een Zilveren Dukaat. Eerder dit jaar verschenen de uitgiften met Kasteel de Haar (Utrecht), Kasteel Heeswijk (Noord-Brabant) en Kasteel Hoensbroek (Limburg). De serie wordt de komende jaren voortgezet met meer bekende Nederlandse kastelen.


Zilveren Dukaten
De Koninklijke Nederlandse Munt slaat jaarlijks Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën. Van 1659 tot 1847 was de Zilveren Dukaat een wettig betaalmiddel in Nederland. Sinds 1987 staat deze in de Muntwet opgenomen als verzamelaarsmunt.
Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld. Voor zijn linkerbeen staat een schild met daarop het provinciewapen.

In de serie ‘Nederlandse kastelen’ wordt op iedere Zilveren Dukaat veldmaarschalk Godard van Reede als ridder afgebeeld. Hij staat voor het desbetreffende kasteel. Godard van Reede (1644 – 1703) volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.


De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Muiderslot’ is nu te koop via www.knm.nl/kasteelmuiderslot.

De maximale oplage is 2.000 stuks. De Zilveren Dukaat wordt geleverd inclusief Certificaat van Echtheid in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.

Over de Koninklijke Nederlandse Munt
Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waarde producten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie.
Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.